Čili v našej kuchyni :)

 

 

 

Čili papričky majú liečivé účinky. Liek, ktorý síce páli, ale účinne pomáha. Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, stimuluje metabolizmus a tým zvyšuje straty tuku. Nebezpečné baktérie E-coli alebo salmonely takisto účinne zničíte týmto pálivým liekom. Diabetikom znižuje kapsaicín hladinu krvného cukru.

Experti z Nottinghamskej univerzity dokázali, že kapsaicín vie zabíjať rakovinové bunky. Odborne sa to volá apoptóza, kedy sa kapsaicín naviaže na bielkoviny v rakovinovej bunke, a tak ju doslova „prinúti k samovražde“. Vedecký tím z Pittburskej univerzity potvrdil štúdiu vedcov z Nottinghamu, a oznámil, že pri laboratórnych pokusoch kapsaicín zredukoval na polovicu rakovinový nádor pankreasu, ale aj prostaty.

A úplne stačilo, že dávky kapsaicínu sa rovnali množstvu zodpovedajúcemu trom jedlám z čili papričiek za týždeň. A preto nevynechávajte pálivé jedlá (nemusia byť hneď tie najštipľavejšie :-)), Váš život tak bude nielen pikantnejší, ale aj zdravší.