Liečivý medvedí cesnak

cesnak

Keď sa povie jedlo ako liek, tak na medvedí cesnak to platí na sto percent. Chuťovo sa podobá pažítke skombinovanej s chuťou cesnaku. Rastie len počas dvoch mesiacov v roku. Prvýkrát sa objavuje začiatkom apríla. Zelené lístky nájdete najmä vo vlhkých lesoch, kde rastú na väčších plochách. Kuriozitou je, že úplne postačí, ak sa po ňom prejdete naboso a z tela budete cítiť pach charakteristický pre cesnak.

K medvediemu cesnaku údajne priviedlo našich predkov zviera, podľa ktorého nesie pomenovanie. Po zimnom spánku sa oslabené medvede posilňovali práve jeho listami a tak začali ľudia skúmať ich účinky. Medvedí cesnak je výborný pri regulácii vysokého cholesterolu a krvného tlaku. Zároveň celkovo prečisťuje krv a tým aj celý náš organizmus. Používa sa pri žalúdočných ťažkostiach, kedy je vhodné pridať ho do jedla. Odporúča sa konzumovať pri ochoreniach dýchacieho systému. Zlepšuje prietok krvi v žilách a tak je vhodný pri hrozbe trombózy, ale aj pri bolestivých kŕčových žilách. Chráni a prečisťuje naše obličky. Užívať by sa mal aj na celkové posilnenie imunity. Keď vás trápi infekcia, pomôže práve medvedí cesnak. Ten má totiž výborné antibakteriálne a antibiotické účinky.

Ak chcete cesnak skonzumovať do niekoľkých dní od jeho nazbierania, jednodznačne vám odporúčame, aby ste si ho uložili iba do chladničky. Takto sa v ňom uchovajú všetky dôležité živiny a vitamíny, kvôli ktorým ste ho nazbierali. Výborný spôsob, ako si uchovať medvedí cesnak až na niekoľko mesiacov bez straty potrebných živín, je jeho mrazenie alebo si môžete urobiť chutné pesto.

Prajeme dobrú chuť 🙂