Vyskúšajte POHÁNKU

pohanka

 

 

 

Už v prírode pri pestovaní nám pohánka naznačuje, aké budú účinky rutínu aj v našom tele. V samotnej rastline totiž chráni vodné kapiláry pred ich porušením vonkajšími vplyvmi. Podobne účinkuje aj v ľudskom organizme – zvyšuje pružnosť steny ciev a utesňuje ich. To však nie je ani zďaleka všetko, konzumácia pohánky významným spôsobom zlepšuje stav imunitného systému, pomáha regulovať krvnú zrážanlivosť napríklad pri hemoroidoch, významne napomáha pri problémoch s kŕčovými žilami, reguluje obsah cholesterolu v krvi, má priaznivý vplyv na srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Odporúča sa tiež pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu.

Keďže neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov, svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje totiž vápnik, fosfor a draslík – minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín.

Trojhranné zrnká, ktoré môžu na prvý pohľad pripomínať oriešky, sú relatívne múčnaté. Chuťou pohánka pripomína ryžu, najčastejšie sa spracúva buď ako múka, alebo krúpy.

Vo Vitaboxe ju najradšej používame ako prílohu k mäsu alebo ako rizoto.