Trápi Vás zadržiavanie vody v tele?

Voda je nevyhnutnou súčasťou nášho tela a je dôležitá pre jeho správne fungovanie. Avšak, niekedy sa stáva, že náš organizmus zadržiava vodu, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti a nepohodliu.

Kedy a prečo dochádza k zadržiavaniu vody v organizme?

Zadržiavanie vody v tele môže mať viacero príčin. V dnešnej dobe je to nevhodný životný štýl a najmä strava. Dôvodom môže byť aj nedostatočný pitný režim, málo pohybu alebo hormonálna nerovnováha spôsobená napríklad menštruáciou, tehotenstvom alebo menopauzou. Samozrejme nemôžeme vynechať ani užívanie niektorých liekov (napr. hormonálna antikoncepcia, lieky na vysoký krvný tlak alebo antidepresíva) choroby pečene, obličiek, srdca alebo porucha lymfatického systému. Toto všetko môže „rozhodiť“ náš systém, ktorý začne vodu v tele zadržiavať.

Zadržiavanie vody spôsobujú hormóny, ale aj strava. Ktoré potraviny sú rizikové?

V dnešnej rýchlej dobe sme si zvykli na konzumáciu jedál s vysokým obsahom soli, cukru, bielej múky, polotovarov a stabilizátorov. Pravidelnou konzumáciou priemyselne spracovaných potravín narúšame dokonalú rovnováhu v našom organizme. Príjem vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré naše telo potrebuje, by mal byť v rovnováhe, čo však strava, ktorú prijímame nepokrýva. Ak napríklad konzumujeme príliš veľa soli, sodík sa ukladá v bunkách a tie sa ho snažia riediť vodou, preto zväčšujú niekoľkokrát svoj objem a tým zadržiavajú vodu v tele. Dôležitý minerál je aj drasík, ktorého pomer ku sodíku by mal byť 2:1. Ak nie je tento pomer zachovaný, môže spôsobiť zadržiavanie vody v tele.

 

 

 

Pri probléme so zadržiavaním vody treba zvýšiť príjem tekutín alebo znížiť? Niektorí ľudia znížia príjem tekutín, lebo sa obávajú, že veľa vody stav ešte zhorší.

Áno, toto je jedna z  častých príčin, u veľkého množstva ľudí. I keď sa to môže zdať zvláštne, práve nedostatočný pitný režim spôsobí, že si telo začne robiť zásoby a voda v tele sa hromadí. Presne takto to funguje aj pri nárazových diétach, kedy sa dostaví opačný výsledok a jo-jo efekt. Je naozaj dôležité naučiť sa správnemu pitnému režimu a prijať dostatok vody, aj keď necítime smäd. Väčšinou, keď telo vyšle signál v podobe smädu, je už dehydrované a tomuto treba predchádzať. Zároveň je potrebné piť počas celého dňa po menších množstvách a nie veľké množstvo naraz.

Koľko vody by sme mali denne prijať? Existuje odporúčané množstvo vody vhodné pre každého alebo je to individuálne?

Je to individuálne, no vo všeobecnosti sa dá povedať, že by sme mali denne prijať 30-45 ml na 1kg hmotnosti, čo pre dospelého človeka predstavuje asi 2 až 3 l tekutín. Zároveň je dôležitá aj ich kvalita, ideálna je čistá voda bez bubliniek, prípadne bylinkové alebo zelené čaje. Pozor na sladené nápoje a alkohol, keďže tie účinkujú presne opačne a vodu v tele zadržiavajú.

Správna strava môže tiež pomôcť regulovať množstvo tekutín v tele a zlepšiť celkové zdravie. Preto, nezabudnite si pozrieť náš jedálny lístok, kde nájdete zdravé a vyvážené jedlá, ktoré Vám pomôžu udržať rovnováhu tekutín v tele.

Soňa Forni – Výživová poradkyňa Vitabox